Winkelmand

Door Yvonne van Vegalifestyle Magazine

Wat is het verschil tussen een flexitariër, vegetariër en een veganist?

Flexitariër, vegetariër, veganist, pescetariër, klimatariër. Dit zijn allemaal namen om aan te geven om minder vlees of dierelijke producten te eten. De veganist gebruikt helemaal geen dierlijke producten. De beweegredenen zijn meestal, het dierenleed, gezondheid en de aarde.

Wat is een flexitariër?
Het eten van vlees zit erg ingebed in onze eetcultuur. Veel mensen vinden het lastig om het stukje vlees te laten staan. Daarom is de term flexitariër een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Een flexitariër eet minimaal 1 dag per week en meestal nog vaker, helemaal geen vlees, vis, vleeswaren of andere vleessnacks. De meeste Nederlanders die alles eters zijn eten flexitarisch. Dit is zeker al een stap in de goede richting.

Wat is een vegetariër
Zelf ben ik jaren vegetariër geweest en dacht echt dat ik goed bezig was. Ik ben vegetariër geworden omdat ik het dierenleed heel erg vind. Nu ik veganist ben, weet ik hoeveel leed er achter b.v. melk of eieren zitten. Een vegetariër eet even plat geen doodde dieren. Dus geen vlees, vis, gelatine (van huid of beenderen) en geen kaas met stremsel. Ze eten wel dierlijke producten zoals melk, ei en maken ook gebruik van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld leer, wol en dons. Dan is er nogal wat verwarring met mensen die denken dat een vegetariër wel vis eet. Dat komt ook omdat veel vegetariërs zich zo noemen en dan wel vis eten. Maar dan ben je geen vegetariër maar een pescotariër. Dan heb je ook mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.

Veganisme is meer dan alleen plantaardig eten. Het is echt een levensstijl. Veganisten zijn tegen het gebruik en misbruik van dieren. En proberen dit op alle mogelijke manieren te vermijden. Geen dierlijke kleding, wol, leer, dons zijn hier enkele voorbeelden van. Maar bezoeken ook geen circus met dieren of dierentuinen bijvoorbeeld. Geen gebruik van dierlijke ingrediënten in hun cosmetica etc.. En dierlijke producten zijn ook helemaal niet nodig.

Leave a Reply