Door Matthijs den Hollander
Het dagelijkse nieuws in kranten en op TV gaat steeds meer over ‘vegan’. Het opmerkelijkste bericht kwam kortgeleden van voedselgigant Unilever: in een persbericht verklaarde CEO Alan Jope dat ‘wereldwijd elk land, zelfs de opkomende markten, verschuift richting een meer plantaardig dieet’. De bekende Boston Consultancy Group publiceerde recent het rapport ‘The Protein Transformation’ waarin wordt voorspeld dat we al in 2023 de zogenaamde ‘peak meat’ bereiken: het punt waarna wereldwijd de consumptie van dierlijke eiwitten structureel zal afnemen ten gunste van vleesvervangers.
Ook dichtbij huis is de trend goed waarneembaar. Het aandeel vleesvervangers in de supermarkt wordt groter en groter. Albert Heijn en Jumbo zijn overgestapt op het onderscheidend ‘vegan’ labelen van de schappen. In de talkshows is een buzz over ‘Seaspiracy’ en je hoort steeds meer mensen praten over de Netflix-docu ‘The Game Changers’.
Volgens de Amerikaanse plantbased arts Caldwell Esselstyn staan we aan de vooravond van een seismische schok. Volgens hem komt er onder consumenten en medici razendsnel meer inzicht in het wetenschappelijke bewijs dat een plantaardige levensstijl een onwaarschijnlijk positieve impact kan hebben op onder meer hart-en vaatziekten, een aandoening die alleen al in de US voor een kostenpost van tientallen miljarden dollars zorgt. Esselstyn is beroemd van zijn ‘voor-en-na’ angiograms van door cholesterol dichtgeslipte aderen.
Wie mij vraagt: waarom vegan?’, krijgt van mij een simpel antwoord. Ik ben vegan omdat ik de plantbased cuisine gewoon veel lekkerder, creatiever, uitdagender, interessanter en leuker vind. Ik heb me door plantbased te eten lichamelijk en mentaal nog nooit zo sterk gevoeld. En als je eraan twijfelt of dat een objectieve vaststelling is: luister eens naar de vele testimonials van beroemde topsporters en acteurs die op 100% plantbased zijn overgestapt. Ik sprong een gat in de lucht toen ik F1-coureur Lewis Hamilton en toptennisser Novak Djokovic hoorde zeggen hoe deze leefwijze hun prestaties beïnvloedt. Zij zeggen wat ik ervaar!! Wie – beroemd en onberoemd – deze culinaire leefwijze exploreert, is ‘hooked’ en spreekt er vervolgens in dezelfde taal over.
Maar ik wil ook een antwoord diep uit mijn hart geven.
Ik vind het leven een wonder.
Het is ongelofelijk dat ik mag leven op deze planeet, dat ik met mijn ogen bergen en watervallen mag zien, met mijn voeten over stranden kan lopen, zwemmen in meren, liggen in het gras.
Tot diep in mijn weefsel mag ervaren hoe het voelt om lief te hebben en geliefd te worden.
En in dat gevoel houd ik ook van dieren. Voel ik me niet superieur aan hen. Sterker nog: we zijn gelijk, want we zijn een uitdrukking van dezelfde wonderlijke natuur. Zeg me, welk levend wezen is blij gedood te worden?
Wanneer ik de topsmaken en de regenboogkleuren van de plantaardige keuken proef en zie, kan ik dat wonder voelen. Wanneer ik dode dieren en dierlijke producten eet, niet.
En omdat mijn tijd op aarde mij te kostbaar is,
kies ik voor het wonder.