Skip to main content

Dit zalige gerecht met exotische oosterse aroma’s is een klassieker uit de Indonesische keuken. Met ronde basmatirijst, zoetheid van sate en tempeh en de mooie kleuren van gewokte wortels, sperziebonen, spitskool en frisse atjar.

20 min

Wat moet je zelf thuis hebben

water voor de rijst: 1-2 pers.: 240 ml water / 3-4 pers.: 480 ml

zout, olie

Benodigdheden

nvt

Ingrediënten aanwezig in de box


1- 2 personen

120 g basmatirijst, 150 g tempeh, 1 wortel, 60 g sperziebonen, 60 g spitskool, 40 g atjar, 4 el pindakaas, 1 tl sambal, 2 tl bruine suiker, 4 tl sojasaus, 20 g cashewnoten

3 – 4 personen

240 g basmatirijst, 300 g tempeh, 2 wortel, 120 g sperziebonen, 120 g spitskool, 80 g atjar, 8 el pindakaas, 2 tl sambal, 4 tl bruine suiker, 8 tl sojasaus, 40 g cashewnoten

Stap voor stap

Stap 1:
Breng de rijst in een pan aan de kook met de hierboven aangegeven hoeveelheid water en een beetje zout. Laat zachtjes koken met het deksel op de pan tot het water is geabsorbeerd.

Stap 2:
Snijd de wortel diagonaal in dunne plakken, leg ze dan dakpansgewijs en maak er reepjes van (julienne). Snijd de spitskool in reepjes, even lang als de wortel. Snijd het kopje en de onderkant van de sperzieboontjes en snijd ze in dezelfde lengte als de wortelreepjes.

Stap 3:
Snijd de tempeh in hapklare stukjes. Breng een pan met water met een beetje zout erin aan de kook.

Stap 4:
Doe de pindakaas, sambal, de bruine suiker en de helft van de sojasaus in een klein sauspannetje en zet op laag vuur. Voeg nog 4 el water (bij 3-4 personen: 8 el water) toe en los de pindakaas hiermee op. Roer goed en let op dat het niet aanbrandt; voeg eventueel wat extra water toe.

Stap 5:
Kook nu de boontjes 4 minuten. Voeg daarna de wortelreepjes en spitskool toe, die meekoken voor 2 minuten. Giet af en dek af.

Stap 6:
Bak de tempeh in een koekenpan op hoog vuur met een flinke scheut olie tot goudbruin. Blus af met de rest van de sojasaus en 2 el water (bij 3-4 personen: 4 el water) en zorg dat de tempeh alle vocht heeft opgenomen. Dek af.

Stap 7:
Roer de pindasaus door tot de gewenste sausdikte (het mag niet koken), voeg naar smaak nog zout toe en meng de saus door de geblancheerde groente.

Stap 8:
Serveer de rijst, leg de groente met pindasaus ernaast met de tempeh en maak het af met de cashewnoten en de atjar op de rand van je bord.