Gierst met zoet-zure tempehstoofpot

Asianbloemkool rijst Dit recept is niet alleen maar lekker maar ook erg gezond. Het "duo" bloemkool-broccoli zorgen voor veel antioxidanten, vitaminen, proteïnen en calcium. Geserveerd met gierst en een mix van tempeh en champignons
Bestel onze box
Tijd: 25 minuten 

Wat krijg je in je box

 

Gierst


Ui


Knoflook


Wortel


Champignons


Tempeh


Sojasaus

Laurier blaadjes


Maiszetmeel


Broccoli


Bloemkool


Mosterd

Wat moet je zelf thuis hebben

Rijststroop (of een andere stroop of suiker), rijstazijn (of gewone azijn), zout en peper 

Ingrediƫnten

1 - 2 pers. 80 gr gierst, 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 wortel, 10 champignons, 140 gr tempeh, 4 el sojasaus, 1 el rijststroop (of een andere stroop of suiker), 1 el rijstazijn (of azijn), 4 laurierblaadjes, 4 el maiszetmeel, 150 gr broccoli, 150 gr, bloemkool, 2 el mosterd
 
3 - 4 pers. 160 gr gierst, 4 uien, 4 tenen knoflook, 2 wortels, 20 champignons, 280 gr tempeh, 8 el sojasaus, 2 el rijststroop (of een andere stroop of suiker), 2 el rijstazijn (of azijn)  8 laurierblaadjes, 8 el maiszetmeel, 300 gr broccoli, 300 gr, bloemkool, 4 el mosterd

Gierst met zoet-zure tempehstoofpot


Gierst met zoet-zure tempehstoofpot - stap voor stap recept

Stap 1:
Was de gierst met een zeef of spoel met water in een pan. Zet met 3x zoveel water als gierst op met zeezout, de gierst staat nu ruim onder water. (het zet 3x zoveel uit) Als het kookt dek je de pan bijna helemaal af met het deksel. Zet het op de kleinste pit op laag vuur en kook 20 minuten. Je kan een vlamverdeler gebruiken.

Stap 2:
Snij de ui, wortel, knoflook, champignon en tempeh. 

Stap 3:
Bak de tempeh in zonnebloemolie in een koekenpan een paar minuten en blus af met 2 el sojasaus en 2 el water. Zorg dat de tempeh alle sojasaus opneemt en zet de tempeh weg in een schaaltje.

Stap 4:
In dezelfde koekenpan (hoeft je niet tussendoor te wassen) fruit je eerst de ui in zonnebloemolie of olijfolie. Voeg na een paar minuten de wortel, de laurierbladeren en knoflook toe en bak op laag vuur een paar minuten tot de wortel beetgaar is.

Stap 5:
Snij intussen de bloemkool en broccoli tot bitesize roosjes.

Stap 6:
Voeg de tempeh, champignons, en 100 ml water toe bij de gebakken ui en wortel en breng rustig aan de kook. 

Stap 7:
Los de maiszetmeel in een kop op met 6 lepels koud water en roer langzaam door de stoofpot, blijf roeren, zodat het indikken geen klonten geeft. Breng op smaak met de rest van de sojasaus, rijststroop (of een andere stroop of suiker), rijstazijn (of gewone azijn) en eventueel extra zout.

Stap 8:
Breng in een andere pan, 1 liter water met een snuf zeezout erbij. Kook de broccoli en bloemkool tegelijk samen tot net nog knapperig, geef af en serveer met de mosterd als dip ernaast.


 
VOEDINGSWAARDEN:
Per portie voor 1 persoon:

Energie: kcal 528; kJ 2209; Eiwit 25; Koolhydraten 60; Suiker 15; Vet 20; Verzadigd vet 20; Natrium 134