Skip to main content

Harira is een bekend gerecht binnen de Marokkaanse keuken. Het is een echte maaltijdsoep geserveerd met brood, dat je lekker kan dippen in olijfolie met za-athar sesam kruiden.

30 min

Wat moet je zelf thuis hebben

olie en zout

olijfolie: 1-2 pers.: 6 el olijfolie / 3-4 pers.: 12 el olijfolie
water: 1-2 pers.: 700 ml water/ 3-4 pers: 1400 ml water

Benodigdheden

rasp, broodrooster     

Ingrediënten aanwezig in de box


1- 2 personen

50 gr gierst, 1 ui, 2 tenen knoflook, 2 tomaten, 1 wortel, 50 gr knolselderij, 2 el tomatenpuree, 40 gr bruine linzen, 1 tl gemalen koriander, 2 tl ras-el-hanout, ½ citroen, ½ chili, 2 laurierbladen, 2 takjes peterselie, 2 punten turks brood, 2 el za-atar

3 – 4 personen

100 gr gierst, 2 uien, 4 tenen knoflook, 4 tomaten, 2 wortels, 100 gr knolselderij, 4 el tomatenpuree, 80 gr bruine linzen, 2 tl gemalen koriander, 4 tl ras-el-hanout kruiden, 1 citroen, 1 chili, 4 laurierbladen, 4 takjes peterselie, 4 punten turks brood, 4 el za-atar

Stap voor stap

Stap 1:
Snij de ui, tomaat en wortel in stukjes en de knoflook en chili in hele fijne stukjes.

 Stap 2:
Fruit de ui 3 minuten in olie in een soeppan, bak dan de knoflook nog 1 minuut mee. Meng de koriander, ras-el-hanout en het laurierblad erdoor en zet het vuur laag.

Stap 3:
Giet de hierboven aangegeven hoeveelheid water bij de gebakken ui en specerijen. Voeg de gierst en linzen toe aan de pan en breng aan de kook.

Stap 4:
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van 1 cm en voeg samen met de wortel en tomaat toe aan de soep. Laat met deksel erop 25 minuten zachtjes koken.

Stap 5:
Doe het za-atar kruidenmengsel en de hierboven aangegeven hoeveelheid olijfolie elk in een eigen ondiep kommetje. Rooster het Turkse brood.

Stap 6:
Vis de laurier uit de soep, voeg de chili en tomatenpuree toe en roer door de soep.

Stap 7:
Rasp met de fijne rasp de citroenschil boven de pan, voeg een beetje van het sap van de citroen toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Dip het Turks brood in de olijfolie en dan in de za-atar.