Winkelmand

Dit recept is niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Het ‘duo’ bloemkool-broccoli zorgt voor veel antioxidanten, vitaminen, proteïnen en calcium. Geserveerd met gierst en een mix van tempeh en champignons.

25 min

Wat moet je zelf thuis hebben
olie, zout, peper en azijn
stroop (of suiker): 1-2 pers. 1 el / 3-4 pers.: 2 el
water: 1-2 pers. 100 ml / 3-4 pers. 200 ml

Benodigdheden

nvt

Ingrediënten aanwezig in de box


1- 2 personen
80 g gierst, 1 ui, 2 tenen knoflook, ½ wortel, 6 champignons, 140 g tempeh, 4 el sojasaus, 2 laurierblaadjes, 2 el maiszetmeel, 150 g broccoli, 150 g bloemkool, 2 el mosterd

3 – 4 personen
160 g gierst, 2 uien, 4 tenen knoflook, 1 wortel, 12 champignons, 280 g tempeh, 8 el sojasaus, 4 laurierblaadjes, 4 el maiszetmeel, 300 g broccoli, 300 g bloemkool, 4 el mosterd

Stap voor stap

Stap 1:
Was de gierst met een zeef. Zet de gierst in een pan (met 3x zoveel water als gierst) op het vuur. Als het kookt dek je de pan bijna helemaal af met het deksel. Zet het op laag vuur en kook 20 minuten.

Stap 2:
Snipper de ui, snijd de wortel in halve manen, de champignons in plakjes en de knoflook fijn.

Stap 3:
Snijd de tempeh in blokjes en bak ze in olie in een koekenpan een paar minuten en blus af met de helft van de sojasaus en Zorg dat alle sojasaus wordt opgenomen. Zet dan de tempeh weg in een schaaltje.

Stap 4:
In dezelfde koekenpan fruit je eerst de ui in wat olie. Voeg na een paar minuten de wortel, de laurierbladeren en knoflook toe en bak op laag vuur een paar minuten tot de wortel beetgaar is.

Stap 5:
Snij intussen de bloemkool en broccoli tot bitesize roosjes.

Stap 6:
Voeg de tempeh, champignons en de hierboven voorgeschreven hoeveelheid water toe aan de gebakken ui en wortel en breng rustig aan de kook.

Stap 7:
Los het maïszetmeel op in wat koud water tot een dik papje en roer langzaam door de stoofpot. Blijf goed roeren. Breng op smaak met de rest van de sojasaus, de stroop (of suiker), een beetje azijn en eventueel extra zout.

Stap 8:
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de broccoli en bloemkool tegelijk samen tot ze beetgaar zijn en giet af. Serveer met de mosterd als dip ernaast en de stoofpot.

 

VOEDINGSWAARDEN:
Per portie voor 1 persoon:

Energie: kcal 528; Eiwit 25 g; Koolhydraten 60 g; Suiker 15 g; Vet 7 g; Verzadigd vet 3,5 g; Natrium 134 mg

Leave a Reply