Skip to main content

Een eigen variatie op het bekende Turkse gerecht ‘Mercimek Koftesi’: bulgur en linzen met aromatische specerijen, verse peterselie en uien. Met een fijnzinnig zuurtje van vers citroensap, alles ingerold in een krokant slablad. Een delicatesse!

25 min

Wat moet je zelf thuis hebben

water voor de bulgur: 1-2 pers.: 300 ml / 3-4 pers.: 600 ml

olie, zout

Benodigdheden

nvt

Ingrediënten aanwezig in de box


1- 2 personen

150 gr bulgur, 1 blik linzen, 2 uien, 15 gr peterselie, 2 el tomatenpuree, 2 el paprikapuree, 1 tl komijn, 1 tl paprika poeder, 1 tl kurkuma, 2 tomaten, 1 citroen, 6 slablaadjes, 30 g rucola, peper

3 – 4 personen

300 gr bulgur, 2 blik linzen, 4 uien, 30 gr peterselie, 4 el tomatenpuree, 4 el paprikapuree, 2 tl komijn, 2 tl paprika poeder, 2 tl kurkuma, 4 tomaten, 2 citroen, 12 slablaadjes, 60 g rucola, peper

Stap voor stap

Stap 1:
Breng in een pan de hierboven aangegeven hoeveelheid water aan het koken met een beetje zout. Wanneer het kookt voeg de bulgur toe, deksel erop en zet het vuur uit. Zet de bulgur aan de kant voor 15 minuten (tot het water is ingetrokken).

Stap 2:
Snijd de uien fijn en doe ze in een pan met een beetje olie. Wanneer ze glazig beginnen te worden, voeg de tomatenpuree, de paprikapuree en de specerijen (kurkuma, zwarte peper, paprika poeder, komijn) toe en een beetje zout. Roer goed en stoof voor 3 minuten.

Stap 3:
Giet de linzen af en voeg ze aan de pan met uien toe. Zet het vuur uit en meng goed.

Stap 4:
Snijd de peterselie erg fijn en voeg toe aan de linzen-uien-mix.

Stap 5:
Wanneer de bulgur het water heeft geabsorbeerd is het klaar. Voeg dan de linzen-uien mix toe aan de pan met bulgur.

Stap 6:
Mix met je handen de hele mix (pas op, warm!). De bedoeling is dat het een homogene ‘pasta’ wordt.

Stap 7:
Met een beetje natte handen maak je balletjes van de pasta. Serveer deze boven een bed van slabaadjes.

Stap 8:
Snijd de tomaat en serveer met de rucola, zout naar smaak en een beetje olie. Snijd de citroen in plakjes en besprenkel de balletjes met een beetje sap. Tip: neem een slablad, doe een balletje in het midden, maak het plat en besprenkel met een beetje citroensap. Rol het slablad dicht met de geplette bal erin.