Skip to main content
Pompoen zit boordevol vitamine A, C, kalium en ijzer. In dit gerecht gaat het samen met lavas-polenta en een topping van geroosterde knolselderij. Volle smaak en kleuren in een luxe gerecht!
25 min

Wat moet je zelf thuis hebben

olie, zout

water voor de soep: 1-2 pers.: 500 ml water / 3-4 pers.: 1000 ml

Benodigdheden
oven, blender

Ingrediënten aanwezig in de box


1- 2 personen

70 g knolselderij, ½ pompoen, 200 g aardappelen, 1 ui, 1 wortel, 2 el pompoenpitten, 1 takje lavas, 1 stengel bleekselderij, 50 g polenta, 1 bouillonblokje

3 – 4 personen

140 g knolselderij, 1 pompoen, 400 g aardappelen, 2 uien, 2 wortels, 4 el pompoenpitten, 2 takjes lavas, 2 stengels bleekselderij, 100 g polenta, 2 bouillonblokjes

Stap voor stap

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 230°C.

Stap 2:
Snipper de ui. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de pompoen in kwarten (schil niet), verwijder de zaadjes en snijd in grove stukken. Snijd de bleekselderij-stengels in de lengte in tweeën en daarna in kleine stukjes. Doe alles in een soeppan met wat olie. Roerbak voor een paar minuten. Doe dan de hierboven aangegeven hoeveelheid water erbij en het (de) bouillonblokje(s). Breng aan de kook met het deksel erop en kook totdat de pompoen zacht is.

Stap 3:
Schil de knolselderij en snijd in zeer dunne plakjes. Smeer wat olie op een ovenblad en leg de plakjes erop. Besmeer ze met olie en zout. Doe 5 minuten in de oven. Draai de plakjes dan om en laat nog 5 minuten doorbakken.

Stap 4:
Pluk de blaadjes van de lavas en snijd ze zeer fijn. Breng de polenta met de lavas in een grote pan met water en een beetje zout (vier delen water op 1 deel polenta) aan de kook. Als het kookt, laat dan 3 minuten doorkoken en roer constant. Als het water is geabsorbeerd, zet de pan van het vuur af en laat rusten voor een paar minuten. Snijd dan de polenta in lange stukjes.

Stap 5:
Rasp de wortels. Doe ze in een koekenpan op het vuur met een beetje zout en een beetje water (1 el water per persoon). Roerbak een paar minuten tot de wortel zacht is geworden.

Stap 6:
Als de pompoen zacht is, blend alles tot een gladde crème (met blender of staafmixer). Doe na het blenden de geraspte wortel erbij.

Stap 7:
Serveer de soep met stukjes polenta en de plakjes geroosterde knolselderij (zie gerechtfoto). Bestrooi tenslotte met de pompoenpitten.